‘The Tragedy of Macbeth’ en ‘Spencer’, samen genomineerd voor vier Oscars

11/02/2022 | Related movie : Spencer The Tragedy of Macbeth

Gisterennamiddag werden de nominaties van de Academy Awards bekendgemaakt vanuit Hollywood. The Searchers-films ‘The Tragedy of Macbeth’ en ‘Spencer’ sleepten hierbij samen vier nominaties in de wacht. Tijdens de nacht van zondag 27 maart op maandag 28 maart weten we of de twee films hun Oscarnominaties zullen verzilveren.

De eigenzinnige Shakespeare-verfilming ‘The Tragedy of Macbeth’ van Joel Coen werd genomineerd voor Best Production Design en Best Cinematography, maar ook acteur Denzel Washington werd gelauwerd met een nominatie in de categorie Best Actor in a Leading Role voor zijn impressionante prestatie als Macbeth. Tenslotte werd Kristen Stewart genomineerd voor haar indrukwekkende vertolking van Diana in ‘Spencer’ van Pablo Larraìn (‘Jackie’).

De cinematografie van ‘The History of Macbeth’ is het resultaat van de noeste arbeid van director of photography Bruno Delbonnel, die de Oscarnominatie verdiende via de uitgepuurde en geabstraheerde zwart-wit cinematografie in de film. Delbonnel werkte al eerder samen met Joel (en Ethan) Coen voor “Inside Llewyn Davis” en “The History Ballad of Buster Scruggs”. Delbonnel, Coen en production designer Stefan Dechant beseften tijdens het productieproces dat Shakespeare’s dialogen – complex en mooi als ze waren – gediend zouden zijn met een gestileerde aanpak op vlak van cinematografie. ‘The Tragedy of Macbeth’, volledig gefilmd op set, werd op die manier de filmische variant van een haiku, waarin via heel weinig woorden een hele wereld wordt geschetst.

Denzel Washington had al enkele Shakespeare-rollen op zijn palmares in het theater, namelijk als Othello, Richard III en Brutus in ‘Julias Caesar’ – maar schreef in 2021 (film)geschiedenis als de eerste zwarte Macbeth in een Shakespeare-verfilming. Washington toont ons een kwetsbare, angstige Macbeth zonder grootheidswaanzin in ‘The Tragedy of Macbeth’ en getuigt in interviews over hoe vereerd hij was om de rol te mogen spelen: “De rollen die ik op dit moment kan spelen in de filmindustrie, zijn helemaal anders dan toen ik aan mijn filmcarrière begon. Toen zou ik gevraagd worden als bijrol in ‘Macbeth’, niemand zou eraan gedacht hebben mij te casten voor de hoofdrol.”

‘Spencer’ van Pablo Larraìn is naar eigen zeggen een ‘fabel naar een waargebeurd verhaal’ en draait rond de ervaringen van Princess Diana tijdens de eindejaarsperiode in het bijzijn van de Britse koninklijke familie op het landgoed van Sandringham. Kristen Stewart (ook gekend van haar rollen in ‘Personal Shopper’ en ‘On The Road’) zette een grootste prestatie neer als Diana en vond het naar eigen zeggen ook heel belangrijk om zich goed voor te bereiden voor haar rol. Ze had namelijk geen enkele kennis over de geschiedenis van het Britse koningshuis. In een interview met BBC News vertelde ze dat ze elke biografie, maar ook elk interview met Diana raadpleegde tijdens haar voorbereidingen, omdat ze het belangrijk vond om haar personage zo goed mogelijk te brengen.

‘The Tragedy of Macbeth’ is momenteel nog steeds te bekijken in de Belgische bioscopen.