Films The Searchers vallen in de prijzen op 75ste Filmfestival van Cannes

31/05/2022

Wij zijn verheugd om na een succesvolle editie van het 75ste Filmfestival van Cannes te kunnen melden dat volgende Searchers films op het palmares van het festival geëindigd zijn: 

EO
Le Prix du Jury

Regie: Jerzy Skolimowski
Scenario: Ewa Piaskowska & Jerzy Skolimowski
Cast: Sandra Drzymalska, Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzolo

© Aneta Gebska i Filip Gebski

Le Prix du Jury  is een award die op het Filmfestival van Cannes wordt uitgereikt aan een film die door de jury bijzonder wordt gewaardeerd. Regisseur Jerzy Skolimowski sloot zijn speech af met een bedankwoord aan de zes ezels die show steelden in zijn film. 

De wereld is een mysterieuze plek wanneer deze gezien wordt door de ogen van een dier. EO (“eee-ohhh”), een grijze ezel met melancholische ogen, ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië. Hij ondergaat vreugde en pijn, de willekeur van het rad van fortuin, maakt van zijn geluk een ramp en zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

De Poolse legende Jerzy Skolimowski levert een visueel experimentele aanvulling op Robert Bresson’s zwart-wit drama ‘Au Hasard Balthazar’ uit 1966.

CORSAGE
Beste actrice (Un Certain Regard)

Regie: Marie Kreutzer
Scenario: Marie Kreutzer
Cast: Vicky Krieps, Katharina Lorenz

© Felix Vratny

Ook ‘Corsage’ van de Oostenrijkse regisseur Marie Kreutzer werd door de jury van het festival in de bloemetjes gezet op de slotceremonie van Un Certain Regard afgelopen vrijdag. Actrice Vicky Krieps (‘Phantom Thread’) sleepte de prijs voor beste actrice in de wacht voor haar rol als Sisi in ‘Corsage’, die de jaren rond de 40ste verjaardag van Keizerin Sisi belicht. 

Sisi, de Oostenrijkse keizerin gespeeld door Vicky Krieps (‘Phantom Thread’) wordt op de dag van haar 40ste verjaardag tegen wil en dank aan de kant gezet als oude vrouw. Niet van plan hier vrede mee te nemen, volgen we haar in haar vooruitstrevende dromen en donkerste geheimen. Sisi baadt in luxe en eenzaamheid. Schijnbaar aanbeden en gekoesterd, maar in werkelijkheid betutteld en beknot in haar vrijheid. 

Marie Kreutzer’s vorige film ‘The Ground Beneath My Feet’ maakte deel uit van de Competitie van Berlin in 2019.

LEILA’S BROTHERS
Prix de la Critique Internationale de la Fipresci

Regie: Saeed Roustaee
Scenario: Saeed Roustaee
Cast: Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Navid Mohammadzadeh

© Filmfestival Cannes

Enkele uren voor de slotceremonie van het Filmfestival werd ‘Leila’s Brothers’ bekroond door Fipresci (Fédération Internationale de la PRESse CInématographique) met de Prix de la Critique Internationale. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van internationale filmcritici ter bevordering van de visuele kunst en ter aanmoediging van jonge filmmakers. 

‘Leila’s Brothers’ gaat over Leila, die op haar 40ste haar leven wijdt aan de zorg voor haar ouders en vier broers. In een land in de greep van internationale economische sancties, gaat ook haar gezin gebukt onder de schulden. Terwijl de hele familie wanhopig probeert om de eindjes aan elkaar te knopen, ontdekt Leila dat haar vader zijn erfenis verstopt. Hij wil het geld gebruiken om de nieuwe Patriarch te worden van de clan, de hoogste eer in de Perzische traditie. Wanneer vaders gezondheid alsmaar achteruit holt, brengen de daden van elk gezinslid hen een stap dichter bij de afgrond. 

‘Leila’s Brothers’ is een episch Iraans familiedrama en tevens de derde film van de 32-jarige regisseur Saeed Roustaee (‘Just 6.5’).