The Searchers op het Filmfestival van Gent

23/09/2022

Maar liefst zeven films van The Searchers zijn opgenomen in de programmatie van het Filmfestival van Gent. Zowel drama’s ‘The Son’, ‘Living’, en ‘Leila’s Brothers’ krijgen premières en verschillende vertoningen, ook de romantische komedie ‘What’s Love Got To Do With It’ en het klassiek oorlogsepos ‘Devotion’ worden feestelijk ingeleid op het festival.

Je zal er ook screenings kunnen bijwonen van ‘The Green Knight’ en ‘The Old Man & the Gun’ in de selectie ‘Classics’. Het filmfestival van Gent wordt jaarlijks gehouden in de Arteveldestad en groeide sinds 1974 uit tot het grootste filmfestival van België.

Tot slot is regisseur David Lowery (‘The Green Knight’) op 21 oktober uitgenodigd door het filmfestival om samen met componist Daniel Hart te spreken op de WSA Film Music Days over hoe zij al 15 jaar samenwerken aan films en de bijhorende scores, zoals ‘The Old Man & The Gun’, ‘Ghost Story’ en ‘The Green Knight.’

Films

THE SON

Première op 18 oktober 2022 
Extra vertoningen: 19 en 21 oktober 2022

Regie: Florian Zeller 
Cast: Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby, Anthony Hopkins

Peter (Hugh Jackman) is een drukbezette zakenman die zijn schaarse tijd verdeelt tussen zijn carrière, vrienden en het gezinsleven. Wanneer zijn nieuwe echtgenote (Vanessa Kirby) bevalt van hun baby, wordt hun roze wolk onder druk gezet door de (onverwachte) komst van Peter’s ex-vrouw (Laura Dern) en zijn tienerzoon Nicholas. De puber is opstandig, spijbelt en is vervreemd van zijn vader. Peter neemt zich voor om een betere vader te zijn voor zijn zoon, maar Nicholas’ toestand zet de familie op een gevaarlijke koers.

Het familiedrama ‘The Son’ is het vervolg op het bekroonde ‘The Father’, waarvoor Anthony Hopkins in 2021 een Oscar voor in de wacht sleepte en wordt opnieuw geregisseerd door Florian Zeller met Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby en Zen McGrath in de hoofdrollen. 

DEVOTION

Première op 14 oktober 2022
Extra vertoningen: 15, 16 en 19 oktober 2022

Regie: J.D. Dillard 
Cast: Serinda Swan, Glen Powell, Jonathan Majors, Joe Jonas

1950, Koude Oorlog. Twee jonge mannen, Tom Hudner (Glen Powell) en Jesse Brown (Jonathan Majors), worden geselecteerd voor een prestigieuze eenheid van de marine. Tom is marineofficier, Jesse een getalenteerde piloot die als eerste Afro-Amerikaan voor de Amerikaanse marine vliegt. Tijdens de zware militaire opleiding groeit er een hechte vriendschap tussen de twee die op de proef wordt gesteld wanneer één van hen op vijandelijk gebied wordt neergeschoten. 

‘Devotion’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Adam Makos en wordt geregisseerd door J.D. Dillard met in de hoofdrollen onder andere Glen Powell (‘Top Gun: Maverick’, ‘Hidden Figures’), Jonathan Majors (‘Da 5 Bloods’, ‘White Boy Rick’) en Joe Jonas.

WHAT’S LOVE GOT TO DO WITH IT

Première op 14 oktober 2022
Extra vertoningen: 16 en 19 oktober

Regie: Shekhar Kapur
Cast: Lily James, Shazad Latif, Emma Thompson, Sajal Aly

Dertigers en jeugdvrienden Zoe (Lily James) en Kazim (Shazad Latif) lopen elkaar na lange tijd weer tegen het lijf. Geïntrigeerd door Kazim’s keuze voor een traditioneel, gearrangeerd huwelijk stelt Zoe voor om de aanloop naar zijn bruiloft vast te leggen in een documentaire. Maar gaandeweg slaan de twijfels toe en komen ze voor een moeilijke beslissing te staan: zullen ze hun hart volgen? 

‘What’s Love Got To Do With It’ is een millennial liefdesverhaal dat wordt geregisseerd door Shekhar Kapur (bekend van de ‘Elizabeth’-films). Lily James, Shazad Latif en Emma Thompson vertolken de hoofdrollen in deze ontroerende romantische komedie. 

LIVING

Première op 15 oktober 2022 
Extra vertoningen: 17 en 18 oktober 2022

Regie: Oliver Hermanus 
Screenwriter: Kazuo Ishiguro  
Cast: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp, Tom Burke

‘Living’ draait rond het leven van de rechtlijnige maar eenzame kantoorbureaucraat Mr. Williams (Bill Nighy) die al een tijdje rouwt om de dood van zijn echtgenote. Wanneer hij te horen krijgt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, herontdekt hij zijn levenskracht.

Dit ontwapenende drama is rechtstreeks gebaseerd op ‘Ikuru’, de legendarische film van Akira Kurosawa en is omgezet naar een hedendaags script door schrijver Kazuo Ishiguro (bekend van bestsellers als ‘Never Let Me Go’ en ‘The Remains of the Day’). Oliver Hermanus (‘Moffie’, ‘The Endless River’) houdt de regietouwtjes in handen. 

Voor ‘Living’ zijn alle ogen gericht op de sensationele acteerprestaties van Bill Nighy, die wel eens aan de haal zou kunnen gaan met een Academy Award voor Beste Acteur in het voorjaar van 2023. 

LEILA’S BROTHERS
Première op 16 oktober 2022
Extra vertoningen: 17 en 20 oktober 2022

Regie: Saeed Roustaee
Scenario: Saeed Roustaee
Cast: Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Navid Mohammadzadeh

Leila wijdt op haar 40ste haar leven aan de zorg voor haar ouders en vier broers. In Iran, een land in de greep van internationale economische sancties, gaat ook haar gezin gebukt onder de schulden. Terwijl de hele familie wanhopig probeert om de eindjes aan elkaar te knopen, ontdekt Leila dat haar vader zijn erfenis verstopt. Hij wil het geld gebruiken om de nieuwe Patriarch te worden van de clan, de hoogste eer in de Perzische traditie. Wanneer vaders gezondheid alsmaar achteruit holt, brengen de daden van elk gezinslid hen een stap dichter bij de afgrond. 

‘Leila’s Brothers’ is de derde film van de 32-jarige regisseur Saeed Roustaee (‘Just 6.5’) en het Iraanse familiedrama sleepte eerder dit jaar de Fipresci-prijs in de wacht op het Filmfestival van Cannes.