Eerste co-productie The Searchers ‘Baghdad Messi’ geselecteerd voor Filmfestival Oostende

22/12/2022

De officiële selectie van het Filmfestival van Oostende werd vandaag bekendgemaakt en dit jaar is het drama ‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa opgenomen in de selectie. De Koerdisch-Belgische filmmaker won eerder al de Ensor voor Beste Film en Beste Screenplay met zijn film ‘Zagros’. 

Samen met A Team Productions brengt The Searchers deze Belgische-Irakese–Nederlands–Duitse productie ‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa voor het eerst naar het witte doek in de Koningin der Badsteden: Oostende. De film is geselecteerd in de internationale LOOK! competitie, waar een internationale, professionele jury op zoek gaat naar de Beste Film – waarin het beeld het verhaal naar een hoger niveau tilt. 

Omar Kalifa regisseerde de gelijknamige kortfilm ‘Baghdad Messi’ in 2012. Het scenario is van de hand van Kobe Van Steenberghe met wie Sahim reeds verschillende keren succesvol samenwerkte. ‘Baghdad Messi’ is de eerste film waarbij The Searchers optreden als co-producent. 

In ‘Baghdad Messi’ volgen we de Iraakse Hamoudi (11) die leeft voor voetbal en wiens grootste droom het is om ooit net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer hij op een dag betrokken raakt bij een aanslag wordt hij zwaargewond wakker in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom alsnog waar te kunnen maken.

Regisseur Sahim Omar Kalifa over zijn laatste film en het Filmfestival van Oostende:

“Het verhaal van ‘Baghdad Messi’ is dramatisch, maar ook hoopvol. Ik wilde de liefde voor voetbal in de film verwerken – en hoe die passie in een moeilijke situatie angst, gevaar en ellende kan afweren. Ik zetelde vorig jaar in de jury van de LOOK!-competitie en mijn film ‘Zagros’ viel al eerder in de prijzen op het FFO, dus ik draag het filmfestival een warm hart toe. Het is een hele eer om hier in 2022 opnieuw te mogen staan met mijn nieuwste film en leuk dat we in de competitie zijn opgenomen.”

Ook Elise Van Marcke van The Searchers (co-producent van ‘Baghdad Messi’) is trots op de creatieve samenwerking:

“Met ‘Baghdad Messi’ en twee andere internationale co-producties (‘A Good Person’ en ‘Borderland’) zetten we bij The Searchers dit jaar onze eerste stappen richting filmproductie, iets waar we ontzettend trots op zijn. We kijken er enorm naar uit om ‘Baghdad Messi’ voor te stellen aan het grote (film)publiek in Oostende.”

Tot slot kijken ook Hendrik Verthé en Kobe Van Steenberghe van A Team Productions
(producenten van ‘Baghdad Messi’) met tevredenheid terug naar de productie:

“Ook wij zijn heel blij om ‘Baghdad Messi’ aan het Belgische publiek voor te stellen. Het is een belangrijke, warme en authentiek film geworden, die we integraal op locatie in Sahim zijn geboorteland, Irak gedraaid hebben. Zowel in Baghdad zelf, Mosul als het Koerdisch Erbil en Duhok. Een inspirerende, verbindende samenwerking waar we trots op zijn.”

De première van Baghdad Messi vindt plaats op 28 januari 2023 om 20u met een exclusief rode loper-event om 19u.

Het Filmfestival van Oostende loopt dit jaar van 27 januari tot 4 februari. Tickets voor de ‘Baghdad Messi’ vertoningen koop je hier.  

  • 28/01/23 – 19.45 uur – zaal 8
  • 28/01/23 – 20.00 uur – zaal 3
  • 29/01/23 – 14.15 uur – zaal 7
  • 02/02/23 – 22.45 uur – zaal 8