‘Everything Everywhere All at Once’ wint de Oscar voor beste film

13/03/2023

Gisterennacht werden de meest prestigieuze filmprijzen van Hollywood uitgereikt in het Dolby® Theatre in Los Angeles. Eerder werd al bekend gemaakt dat ‘Everything Everywhere All at Once’ de meest genomineerde film was van dit jaar, met maar liefst 11 Academy Awards nominaties. Daarvan kon de sciencefictionfilm gisteren 7 beeldjes in ontvangst nemen, waaronder voor de categorieën beste film, regisseur, origineel scenario, beste vrouwelijke hoofdrol, beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol en montage.

In ‘Everything Everywhere All at Once’ heeft Evelyn (Michelle Yeoh) samen met haar man Waymond (Ke Huy Quan) een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal teveel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de held die iedereen al die tijd nodig had.

Eerste Aziatische vrouw die Oscar wint

Michelle Yeoh – die van Maleisisch-Chinese afkomst is – is de eerste Aziatische vrouw die de Oscar voor beste actrice in de wacht sleept. Ze is de tweede (openlijk) Aziatische vrouw die genomineerd werd in de categorie, naast Merle Oberon in 1936, voor haar rol in de film ‘The Dark Angel’. In haar acceptatiespeech bedankte ze niet alleen cast & crew, maar sprak ze eveneens de inspirerende woorden: “Voor alle kleine jongens en meisjes die op mij lijken en vanavond kijken, is dit het bewijs dat dromen uitkomen. Droom groot en dames, laat niemand je wijsmaken dat je ooit over je hoogtepunt heen bent.”

Ook de uitreiking van de Oscar voor beste mannelijke bijrol was een historisch moment. Niet alleen Yeoh, maar ook haar tegenspeler Ke Huy Quan werd gisteren in de bloemetjes gezet. Ke Huy Quan – die vooral bekend werd voor zijn rollen in ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ (1984) en ‘The Goonies’ (1985) – nam gisteren de Oscar voor beste mannelijke bijrol in ontvangst. Quan werd emotioneel toen hij zijn Oscar in ontvangst nam en bedankte zijn moeder: “Mam, ik heb net een Oscar gewonnen!” De prijzen van Michelle Yeoh en Ke Huy Quan zijn een triomf voor de Aziatische community wereldwijd. 

‘Living’, ‘Fire of Love’ en ‘EO’

Ook The Searchers-films ‘Living’, ‘Fire of Love’ en ‘EO’ werden gelauwerd met nominaties in de categorieën best bewerkte scenario (‘Living’), beste acteur (Bill Nighy in ‘Living’), beste documentaire (‘Fire of Love’) en beste internationale film (‘EO’), maar konden hun nominaties gisterennacht niet verzilveren.