Acteur ‘Baghdad Messi’ maakt droom waar en ontmoet Lionel Messi

23/03/2023

Ahmed (12) die de rol van Hamoudi vertolkt in Sahim Omar Kalifa’s ‘Baghdad Messi’ mocht afgelopen weekend Lionel Messi ontmoeten in het Parc des Princes stadion in Parijs.

Tijdens de wedstrijd tussen PSG (Paris Saint-Germain F.C.) en Stade Rennais F.C. afgelopen zondag kreeg ’s werelds beste doelpuntenmaker Lionel Messi hoog bezoek: de 12-jarige Ahmed Mohammed Abdullah vloog over vanuit Irak om zijn grote (voetbal)held te ontmoeten.

Het persoonlijke verhaal van Ahmed vertoont heel wat gelijkenissen met het verhaal van Hamoudi, wiens rol hij vertolkt in ‘Baghdad Messi’. Het aangrijpende familiedrama speelt zich af in het Baghdad van 2009: de Irakese hoofdstad staat onder druk door de aanhoudende oorlog en het toenemende geweld. Tijdens een voetbalmatch met zijn vrienden wordt de 11-jarige Hamoudi geraakt door een bom. Wanneer hij wakker wordt, beseft hij dat hij zijn been verloren is en dreigt zijn voetbaldroom – om ooit zo goed te worden als zijn idool Lionel Messi – verloren te gaan.

Ahmed raakte zelf zijn linkerbeen kwijt toen hij 4 was en verloor die dag ook zijn papa. Er werd een raket afgevuurd door een misverstand van de Amerikaanse of Irakese overheid, die verkeerdelijk dachten dat ze ISIS in het vizier hadden. Ook voor deze jonge acteur is er geen grotere voetballer dan Messi:

“Lionel Messi is de beste voetballer ooit. Het is buitengewoon om hem vandaag te kunnen ontmoeten, zeker omdat mijn papa ook grote fan was van Messi.”

Maar ook voor regisseur Sahim Omar Kalifa was het een emotioneel moment:

“Ik werd emotioneel en trots doordat een legendarische voetballer als Messi de droom van Ahmed waarmaakte. Ahmed kreeg een t-shirt mee naar huis, dat ook door andere bekende spelers zoals Kylian Mbappé en de rest van het PSG-team getekend werd.”

Samen met A Team Productions brengt The Searchers ‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa (‘Zagros’) naar het witte doek op 12 april.