‘May December’ en ‘Firebrand’ geselecteerd voor het 76ste Filmfestival van Cannes

24/04/2023

Twee films van The Searchers zijn genomineerd voor de Palme d’Or van het Cannes Filmfestival. Zowel ‘May December’ van Todd Haynes en ‘Firebrand’ van Karim Aïnouz zullen hun première beleven op de befaamde Croisette.

Todd Haynes’ ‘May December’ is een innemend drama met Natalie Portman, Charles Melton & Julianne Moore in de hoofdrollen. De film volgt Hollywood-actrice Elizabeth Berry (Portman) die naar de kust van Maine reist om zich voor te bereiden op haar nieuwe rol als Gracie Atherton-Yoo (Moore); wiens leven al 20 jaar tot controverse leidt. Todd Haynes maakte in het verleden al furore met ‘Carol’, ‘Far From Heaven’ en ecothriller ‘Dark Waters’.

Na het Cannes-succes van zijn vorige film ‘The Invisible Life of Eurídice Gusmão’ (Winnaar Certain Regard) keert regisseur Karim Ainouz terug naar Cannes. In zijn historische thriller ‘Firebrand’ probeert Catherina Parr (Alicia Vikander), de nieuwste vrouw van de beruchte Hendrik VIII (Jude Law), haar man te bekeren tot het protestantisme.

Het Filmfestival van Cannes vindt plaats van dinsdag 16 mei tot zaterdag 27 mei.


MAY DECEMBER

Regie: Todd Haynes
Scenario: Samy Burch, Alex Mechanik
Cast: Natalie Portman, Julianne Moore, Cory Michael Smith

Twintig jaar nadat hun affaire over de tabloids werd uitgesmeerd, bereiden Gracie en haar man Joe (20 jaar jonger dan zij) zich klaar voor het afstudeerfeest van hun twee kinderen. Wanneer Hollywood-actrice Berry meer tijd doorbrengt bij de familie om Gracie – die zij als actrice zal vertolken in een film – beter te leren kennen, komt de familiedynamiek onder druk te staan. ‘May December’ is een ontdekkingsreis naar de waarheid en naar de (on)mogelijkheid om een ander volledig te kunnen begrijpen. 

FIREBRAND

Regie: Karim Aïnouz
Scenario: Henrietta Ashworth & Jessica Ashworth
Cast: Alicia Vikander, Jude Law

Als enige overlevende, zesde vrouw van de katholieke vorst Hendrik VIII (Jude Law) probeert Katherine Parr (Alicia Vikander) haar echtgenoot te bekeren tot het protestantisme. De psychologische thriller ‘Firebrand’ geeft een verrassend hedendaagse kijk op de historische paleis-intriges binnen het rigide Tudor-tijdperk. 

Onder de regie van Karim Ainouz wekken Alicia Vikander (‘Blue Valentine’, ‘Manchester by the Sea’) en Jude Law (‘The New Pope’, ‘Sherlock Holmes’, ‘The Nest’) dit beklemmende historische drama opnieuw tot leven.