The Searchers op Filmfestivals van Venetië en Toronto

07/08/2023

Op het Filmfestival van Venetië zal Michael Mann’s (‘Heat’, ‘Thief’ en ‘Miami Vice’) recentste krachttoer ‘Ferrari‘ in première gaan. De geanticipeerde biopic vertelt het verhaal van de legendarische Enzo Ferrari (vertolkt door Adam Driver) die na tal van tegenslagen al zijn hoop zet op de Mille Miglia van 1957 – één van de belangrijkste autoraces in Italië uit die periode. Actrice Shailene Woodley speelt de rol van zijn minnares Lina Lardi en Penelope Cruz vertolkt zijn echtgenote Laura Ferrari. Het filmfestival van Venetië vindt plaats van 30 augustus tot 9 september.

In Toronto kennen ‘Dumb Money’, ‘Knox Goes Away’, ‘Dream Scenario’, ‘Lee’, ‘One Life’ en ‘The End We Start From’ hun wereldpremières. In ‘Dumb Money’ zet een groepje amateurbeleggers Wall Street op zijn kop, terwijl Michael Keaton het niet alleen opneemt tegen zijn vijanden, maar ook tegen zijn aftakelende geest in ‘Knox Goes Away’. Nicholas Cage duikt plotsklaps in ieders dromen op in ‘Dream Scenario’ en Anthony Hopkins speelt de hoofdrol in het aangrijpende (en waargebeurde) holocaust-drama ‘One Life’. De legendarische oorlogsfotografe Lee Miller – die de wereld shockeerde met haar beelden van de Tweede Wereldoorlog – wordt vertolkt door Kate Winslet in ‘Lee’. Tot slot vecht een jonge moeder (Jodie Comer) tegen de gevolgen van apocalyptische gebeurtenissen in ‘The End We Start From’. Het Filmfestival van Toronto (TIFF) vindt plaats van 7 tot 17 september.


FILMFESTIVAL VAN VENETIË

FERRARI

Regie: Michael Mann
Scenario: Troy Kennedy Martin, Michael Mann, Brock Yates
Cast: Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley

© Black Bear Pictures

De zomer van 1957 verloopt moeizaam voor ex-autocoureur Enzo Ferrari (Adam Driver): zijn autobedrijf gaat failliet, het huwelijk met zijn vrouw Laura (Penelope Cruz) gaat niet over een leien dakje en tot overmaat van ramp overlijdt hun zoon Dino. Enzo zet zijn laatste hoop op één wedstrijd: de Mille Miglia doorheen Italië.

 ‘Ferrari’ is de langverwachte film van ‘Collateral’-regisseur Michael Mann met Adam Driver (‘Marriage Story’, ‘House of Gucci’), Penelope Cruz (‘Parallel Mothers’) en Shailene Woodley (‘The Descendants’) in de hoofdrollen.

FILMFESTIVAL VAN TORONTO (TIFF)

DUMB MONEY

Regie: Craig Gillespie
Scenario: Lauren Schuker Blum, Rebecca Angelo & Ben Mezrich
Cast: Paul Dano, Shailene Woodley, Seth Rogen, Pete Davidson

In 2021 zet een groep amateurbeleggers en Reddit-gebruikers de beleggingswereld op zijn kop door massaal aandelen te kopen van de verliesmakende videogame-winkel GameStop. Ze creëerden eigenhandig een ’short squeeze’ waarmee ze één van de grootste hedgefunds op Wall Street neerhaalden door samen te spannen tegen de grootgewichten van de beurs.

In dit ongelooflijke, maar waargebeurde David versus Goliath-verhaal vertolkt Paul Dano de legendarische Youtuber en investeerder Keith Gill, die online bekendheid verwierf als ‘Roaring Kitty’. De sterrencast van deze komedie van regisseur Craig Gillespie (bekend van ‘I, Tonya’, ‘Cruella’ en de serie ‘Pam & Tommy’) wordt aangevuld door Seth Rogen, Pete Davidson, Shailene Woodley, Sebastian Stan, America Ferrera en Nick Offerman.

KNOX GOES AWAY

Regie: Michael Keaton
Scenario: Gregory Poirier
Cast: Michael Keaton, James Marsden, Al Pacino

© FilmNation

Huurmoordenaar John Knox (Michael Keaton) wordt geconfronteerd met een zeldzame vorm van dementie die hem binnen de kortste tijd berooft van zijn geheugen. Wanneer zijn zoon (met wie hij geen contact meer heeft) plots bij hem op de stoep staat omdat hij zich in een levensbedreigende situatie bevindt, moet John het niet alleen opnemen tegen zijn vijanden, maar ook tegen zijn eigen aftakelende geest.

Michael Keaton (‘The Flash’, ‘Batman Returns’) neemt in de spannende actiethriller ‘Knox Goes Away’ zowel de regie als de hoofdrol op zich. 

DREAM SCENARIO

Regie: Kristoffer Borgli
Scenario: Kristoffer Borgli
Cast: Nicolas Cage, Michael Cera, Julianne Nicholson


© A24

Nicolas Cage speelt de rol van een doodgewone professor die plots een gevierde celebrity wordt wanneer hij verschijnt in iedereens dromen. Maar wanneer deze dromen beginnen te veranderen in nachtmerries, slaat zijn populariteit snel om, met alle gevolgen van dien. ‘Dream Scenario’ werd geschreven en geregisseerd door Kristoffer Borgli (bekend van ‘Sick of Myself’).

LEE

Regie: Ellen Kuras
Scenario: Liz Hannah, Marion Hume, John Collee
Cast: Kate Winslet, Alexander Skarsgård, Andrea Riseborough

© Rocket Science

In ‘Lee’ volgen we de legendarische fotograaf Lee Miller (Kate Winslet) wanneer ze als fotojournalist naar de frontlinies van de Tweede Wereldoorlog reist om de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog bloot te leggen. Een fascinerend portret van Lee Miller, wiens unieke talent ons enkele van de meest onuitwisbare beelden van de 20ste eeuw hebben opgeleverd. 

ONE LIFE

Regie: James Hawes
Scenario: Lucinda Coxon, Nick Drake
Cast: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Adrian Rawlins

© FilmNation

‘One Life’ vertelt het inspirerende waargebeurde verhaal van de Brit Sir Nicholas Winton (Anthony Hopkins), door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd vluchtelingenkinderen uit de handen van de Nazi’s worden gered.

Academy Award-winnaar Anthony Hopkins (‘The Two Popes’, ‘Silence of the Lambs’) speelt de rol van de oudere Nicholas Winton en Johnny Flynn (‘Emma’, ‘Beast’) speelt de rol van de jongere Nicholas. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Helena Bonham Carter en Jonathan Pryce.

THE END WE START FROM

Regie: Mahalia Belo
Scenario: Alice Birch, Megan Hunter
Cast: Jodie Comer, Benedict Cumberbatch, Nina Sosanya

© Anton

Een jonge moeder (Jodie Comer) reist met haar pasgeboren baby door het Engelse platteland nadat een catastrofale en apocalyptische overstroming haar en haar partner (Joel Fry) uit Londen verdrijft. ‘The End We Start From’ toont een grimmig beeld van een apocalyptische toekomst in deze verfilming van de gelijknamige bestseller van Megan Hunter.