Searchers films ‘Past Lives’, ‘May December’, ‘Dream Scenario’ en ‘Beau is Afraid’ genomineerd voor 11 Golden Globes

12/12/2023

De nominaties van de 81ste Golden Globes zijn aangekondigd. Searchers-films ‘Past Lives’, ‘May December’, ‘Dream Scenario’ en ‘Beau is Afraid’ komen in aanmerking voor in totaal 11 Golden Globes op 7 januari 2024 in 10 categorieën.

De ploeg achter het hartverwarmende ‘Past Lives‘ komt in aanmerking voor maar liefst 5 gouden beeldjes, waaronder die van Best Motion Picture Drama, Best Motion Picture Non-English Language, Best Director en Best Screenplay. Ook de performance van hoofdrolspeelster Greta Lee werd bejubeld met een nominatie voor ‘Best Female Actor’.

‘May December’ van Todd Haynes krijgt 4 Golden Globe nominaties toebedeeld, waaronder die van Best Picture, maar ook de acteerprestaties van de drie hoofdrolspelers Natalie Portman, Julianne Moore en Charles Melton werden geëerd met maar liefst 3 nominaties in de categorieën Best Female Actor, Best Female Actor in a Supporting Role en Best Male Actor in a Supporting Role.

Nicolas Cage sleepte een nominatie in de wacht voor zijn hoofdrol in ‘Dream Scenario‘, waarin hij een doodgewone professor en vader speelt die plots massaal verschijnt in de dromen van mensen. Maar ook Joaquin Phoenix’s rol als Beau in de psychologische horrorfilm ‘Beau is Afraid’ maakte indruk, met een nominatie in de categorie ‘Best Male Actor’ als gevolg.

Tijdens de nacht van zondag 7 januari op maandag 8 januari 2024 weten we of de vier films hun Golden Globes nominaties zullen verzilveren.


NOMINATIES:

Past Lives

 • Best Motion Picture – Drama
 • Best Motion Picture – Non-English Language
 • Best Director – Motion Picture: Celine Song
 • Best Screenplay – Motion Picture: Celine Song
 • Best Performance by Female Actor in A Motion Picture – Drama: Greta Lee

May December

 • Best Picture – Musical or Comedy
 • Best Performance by a Female Actor in a Motion Picture – Musical or Comedy: Natalie Portman
 • Best Performance by a Female Actor in a Supporting Role in any Motion Picture: Julianne Moore
 • Best Performance by a Male Actor in a Supporting Role in any Motion Picture: Charles Melton

Dream Scenario

 • Best Performance by a Male Actor in a Motion Picture – Musical or Comedy: Nicolas Cage

Beau is Afraid

 • Best Performance by a Male Actor in a Motion Picture – Musical or Comedy: Joaquin Phoenix


PAST LIVES

Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. ‘Past Lives’ werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

MAY DECEMBER
24 januari 2024

Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen bereiden Gracie (Julianne Moore) en haar 23 jaar jongere man Joe zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling. De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry (Natalie Portman) arriveert om het stel te analyseren voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken. Terwijl de twee vrouwen elkaar bestuderen, beginnen de verschillen en overeenkomsten tussen hen langzaam in elkaar over te vloeien. 

‘May December’ is de tiende speelfilm van regisseur Todd Haynes (‘Carol’, ‘Dark Waters’, ‘Far From Heaven’), met Oscar-winnaars Julianne Moore en Natalie Portman in de hoofdrollen.

DREAM SCENARIO
Q1

Doodgewone professor en eenzame loser Paul Matthews (Nicolas Cage) wordt van de ene op de andere dag een viral celebrity wanneer hij plots verschijnt in de dromen van miljoenen mensen. Hoe en waarom dit gebeurt, is voor Paul een compleet raadsel, maar hij is er niet boos om. Studenten komen eindelijk naar zijn lessen, hij wordt gevraagd voor grote brand deals en de relatie met zijn vrouw is nog nooit zo goed geweest. Maar dan nemen de nachtelijke verschijningen een duistere wending en veranderen ze in gruwelijke nachtmerries.

‘Dream Scenario’ is een dark comedy met horrorelementen, geschreven en geregisseerd door Kristoffer Borgli (‘Sick of Myself’) en producent Ari Aster (‘Beau Is Afraid’, ‘Midsommar’, ‘Hereditary’). Andere bekende gezichten in de film zijn Julianne Nicholson (‘I, Tonya’) en Michael Cera (‘Gloria Bell’, ‘Superbad’). De film kreeg al geweldige recensies na een succesvolle wereldpremière op TIFF en werd getoond op verschillende filmfestivals in Nederland (LIFF, Imagine Film Festival) en België (FFG).

BEAU IS AFRAID

Na de plotselinge dood van zijn moeder moet de zachtaardige maar paranoïde Beau zijn grootste angsten onder ogen komen wanneer hij aan een epische, Kafkaëske tocht begint om de begrafenis bij te kunnen wonen.

Naast Oscarwinnaar Joaquin Phoenix (JokerC’mon C’mon) vertolken ook Amy Ryan, Nathan Lane, Patti LuPone en Parker Posey rollen in deze surreële en gedurfde film van regisseur Ari Aster (HereditaryMidsommar).